Om bowling,Shuffleboard & Oss

ANSATSEN

Ansatsen är ytan där spelaren ska ”transportera” sitt klot fram till banan. Fyra steg är vanligast. Om man är högerhänt börjar man att gå med högerbenet och tvärtom om man är vänsterhänt.

BANA

En bowlingbana är knappt tjugo meter lång och drygt en meter bred. Arena bowls banor är byggda med laminatmaterial.

KÄGLOR

En bowlingkägla väger ca 1,5 kg. Käglorna är gjorda av en trästomme och har ett plastöverdrag. Dock blir käglor i enbart plast allt vanligare.

SPELET

Syftet med bowling är att slå ner 10 käglor på två försök. Skulle man lyckas med att slå ned alla käglorna på första slaget kallas detta ”strike”. Slår man ned alla käglorna på två slag kallas det ”spärr”. Varje serie består av 10 uppsättningar (rutor). Skulle man ”strika” eller ”spärra” i sista ”rutan” får man bonusslag. Man får lika många poäng som man slår ner käglor, men om man ”strikar” eller ”spärrar” får man bonus. En strike är värd 10 poäng plus vad du får ner i de två nästkommande slagen. En ”spärr” är också värd 10 poäng, men då får du bara tillgodoräkna det nästkommande slaget. Alltså är det viktigt att slå bra efter en strike eller spärr.

Vi har automatisk räkning där en dator håller reda på dina poäng.

Robin är en av våra maskinister. Han är inte bara duktig på maskiner och banvård utan har fler meriter i bakfickan.

Flertal medaljer från bla. SM, Action Jubal, Special Olympics.


"Vi är väldigt stolta att han vill  jobbar här."

SKOR

Man spelar bowling i skor som har en speciell glidsula i läder. Bowlingskor finns i bowlinghallarna att låna och ingår alltid i priset.

KLOT

Klotets vikt ligger mellan knappt 3 kg och drygt 7 kg. Oftast är kloten tillverkade i olika sorters plast. Man spelar med tummen, långfingret och ringfingret.